İşinden ayrılan bir işçinin yeni bir iş bulana kadar ki süreçte geçimini sağlaması için devlet tarafından verilen ödeneğe işsizlik maaşı adı verilmektedir. Yaklaşık 10 ay olarak verilen bu destekten yararlanabilmek için bazı şartlara uyum göstermeniz gerekiyor.
Devlet, hem işveren hem de çalışandan aylık düzenli olarak işsizlik maaş ödeneği kesmektedir. Kesilen bu ödenek bir havuzda toplanarak işten ayrılan işçilere aylık maaş şeklinde ödenmektedir. Hem işveren hem de işçilerin sahip olduğu bazı haklar kanunini olarak kayıt altındadır. Haksız bir nedenden ötürü işten kovulan ya da haklı bir nedenden dolayı işinden istifa eden kişiler devletten 10 ay boyunca işsizlik ödeneği alırlar.
İstifa Edersem İşsizlik Ödeneği Alabilir Miyim?
İstifa edersem bu ödenekten yararlanabilir miyim diye soracak olursanız hem evet hem de hayır yanıtı verebiliriz. Herhangi bir neden göstermeden işinden istifa eden kişilere maalesef ki işsizlik maaş ödeneği sunulmamaktadır. İstifa eden kişilerin maaş alabilmek için sunmaları gereken seçenekler; maaşlarının yatmaması, gerçek maaşlarının devlete sunulmaması, işyerinde psikolojik baskı işyerinin ahlak ve saygı kurallarına uymaması, sağlık durumunun çalışmaya elverişli olmaması, SGK primlerinin en dip ücretten yatırılması gibi nedenler haklı istifa olarak gösterilmektedir. Bu nedenlerden herhangi birisi ile istifa eden kişiler işsizlik ödeneğinden yararlanabiliyor. Tabi bunun öncesinde son 3 yılda 600 gün priminizin ve son 4 ay içerisinde 120 gün priminizin eksiksiz olarak yatırılması gerekiyor.
Bir cevap yazın